Снимка Европейски парламентВъншните министри на Чехия и Словакия не желаят проблеми

...
Снимка Европейски парламентВъншните министри на Чехия и Словакия не желаят проблеми
Коментари Харесай

Чехия и Словакия: Условия, свързани с исторически спорове са вредни за процеса на разширяване на ЕС

Снимка Европейски парламент

Външните министри на Чехия и Словакия не желаят проблеми в Европейски Съюз поради страната ни, написа Двамата оповестиха несъгласието си с българските условия за започване на договаряния със Северна Македония поради включването на понятието подправяне на историята.

" Поставянето на условия, свързани с исторически разногласия, би било извънредно нездравословно за процеса на разширение на Европейския съюз ", обявиха външните министри на Чехия и Словакия. Те предизвестяват, че няма да позволен Европейски Съюз да бъде съдия на общата история и на това по какъв начин всяка страна разпознава себе си и езика си.

Чехия и Словакия излязоха със взаимно изказване, откакто българското външно министерство изрази страдание, че две страни (без да показва кои) са наложили несъгласие върху заключенията на Съвета на Европейски Съюз по Процеса на асоцииране и стабилизиране, в които по искане на София е било добавено " изречение за значимостта на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното използване ще докара до завършек на всички искания, учредени на неверно интерпретиране на историята ".

Първите дипломати на Чехия и Словакия обясниха, че са наложили несъгласие поради опита да се слагат условия, свързани с подправяне на историята.

Те не разясняват проблема съответно и не показват България, само че позицията им е ясно ориентирана към проблема.

" Предложеният текст съдържа детайли, в това число концепцията за подправяне на историята, които съгласно нас биха извънредно нездравословни за процеса на разширение и биха могли да доведат до спомагателни затруднения ", се показва в позицията.

" Няма да позволим Европейски Съюз да бъде съдия на нашата обща история, на това по какъв начин се идентифицираме или за езика, който използваме. Тези въпроси принадлежат на засегнатите страни и ние сме тук, с цел да ги подкрепим с опита от нашите лични процеси на възобновяване ".

Така двете страни взимат обществено позицията на Скопие. Те показват, че са разочаровани, че рамките за договаряния на Северна Македония и на Албания за участие в Европейски Съюз не са утвърдени.

Двете страни по принцип симпатизират на Северна Македония, имат особена сензитивност по тематиката за история, език, еднаквост заради личния си исторически път. Македонският външен министър Буяр Османи по рано тази седмица бе на публично посещаване в Прага.

България не утвърди преговорната рамка на Северна Македония и по този начин блокира пътя ѝ към Европейски Съюз към този момент. Българското държавно управление не съумя да убеди страните членки на Европейски Съюз добросъседството да влезе като аршин, макар че съобщи условията си.

София даже се оплака, че една кандидатка получава повече поддръжка от страна членка.

Сега макар, че съгласно българското външно министерство е бил реализиран " консенсус от немското ротационно председателство на Европейски Съюз ", две страни обществено оповестиха, че не одобряват българските пояснения.

Заключенията на Съвета на Европейски Съюз по разширението нямат нищо общо с процеса на одобрение на преговорните рамки, само че държанието на другите страни е показателно по какъв начин се одобряват българските условия.

" Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в Европейски Съюз и препятства Европейски Съюз да изпрати така нужните сигнали до Западните Балкани, с цел да подтиква осъществяването на нужните промени, които страните, искащи да се причислят, би трябвало да подхващат ", показаха от външно министерство.

България упорства и за подписването на нов документ със Скопие с повече конкретика и механизми за надзор от Договора за добросъседство от 2017 година. Македонският министър председател в началото даде сигнали, че е подготвен да подпише сходен документ под формата на пътна карта, само че в последните седмици втвърди тона към София.

Преди ден македонското държавно управление излезе с позиция, че българското решение е голяма геостратегическа неточност. 

" Доверието е разтърсено в интерес на трети страни ", считат в Скопие.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР